Als je een auto koopt, dan hoop je natuurlijk dat deze zo lang mogelijk meegaat. Helaas hebben auto’s niet het eeuwige leven en zullen zij op een gegeven moment af zijn. De auto kan dan op twee manieren worden verwerkt. Aan de ene kant kan de auto volledig worden vernietigd en aan de andere kant kun je nog onderdelen uit de auto halen en deze hergebruiken. Deze onderdelen kun je vaak bij een autosloperij weer aanschaffen.

Hoe wordt een auto afgekeurd?

Een auto wordt afgekeurd door de RDW, dit staat voor Rijksdienst voor het Wegverkeer. Mocht je dus bijvoorbeeld een Ford hebben, dan wordt deze door de RWD gekeurd op kwaliteitseisen. Voldoet de auto hier niet aan, dan gaat de Ford naar de Ford sloperij. De auto staat dan bij de groothandel en daar wordt de auto gerecycled.

Zekerheid door certificaten

Om auto’s te demonteren heb je bepaalde certificaten nodig. Je kunt je daarvoor aansluiten bij bijvoorbeeld de brancheorganisatie STIBA. Zij stellen aangesloten organisaties verplicht om aan een zogenoemde KZD-certificering te voldoen. Dit staat ook wel voor Kwaliteitszorg Demontage. Mocht je aan alle eisen voldoen, dan slaag je voor demontage, kwaliteit, Arbowetgeving en materiaalrecycling. 

Waarom auto’s demonteren?

Auto’s worden gedemonteerd, omdat zij niet meer voldoen aan de eisen gesteld door de RWD. De auto’s moeten dus van de weg af. De auto kan niet meer worden opgeknapt en zal worden hergebruikt. Dit wordt gedaan, omdat dit gebruiksvriendelijker is. De onderdelen die worden hergebruikt moeten niet opnieuw gemaakt worden waardoor er minder schadelijke stoffen vrijkomen in het milieu. Een kleine moeite om de natuur te helpen herstellen. Daarnaast is het niet alleen beter voor het milieu, het is ook nog goedkoper. Een nieuw onderdeel aanschaffen kost veel meer geld dan een gebruikt onderdeel gebruiken. Heb je dus een Ford thuis staan en zit je deze maand wat krap bij kas, dan kun je een Ford sloperij benaderen en zo je auto op de weg houden. 

Pin It on Pinterest