Categorieën
ClubRenault R4 Club Renault Classic

Retro: Geniale eenvoud, 50 jaar Renault 4 (deel 4)

In 2011 vierde de Renault 4 haar 50ste verjaardag. In binnen- en buitenland werden voor die gelegenheid evenementen georganiseerd om deze mijlpaal te vieren. Omdat dit niet mag ontbreken op de Renault Actueel website plaatsen we de serie van 5 artikelen in de komende dagen op onze website.

Renault 4 op alle pistes

De R4, die via de kleine Zuid-Amerikaanse pistes tot de vermaarde East African Safari en de rally van Monte Carlo naam heeft gemaakt, heeft verschillende generaties de kans geboden zich volledig te wijden aan de uitdaging van de sport en het ontdekken van de wereld.

De France Renault Cross Elf-cup: naar de zandschool
De formule, die in 1974 werd geïntroduceerd in samenwerking met het tijdschrift “Champion”, gaat de leerling-autocoureurs in staat stellen te proeven van de geneugten van de zandwedstrijd dankzij een zeer “zuinige” formule.

De roep van de pistes: op ontdekking in de wereld
Eind van de jaren ’60 onderneemt de jeugd, tuk op haar vrijheid, tal van zwerftochten die men later de naam “raids” zal meegeven. Velen van hen wagen zich aan een dergelijk avontuur aan boord van een Renault 4, een eenvoudig te besturen en goedkope auto.

Parijs-Dakar: David tegen Goliath
In 1979 nemen de gebroeders Marreau de uitdaging aan om in een Renault 4 deel te nemen aan een volledig nieuw type van rally, een wedstrijd over verschillende duizenden kilometers tussen Parijs en Dakar. Ze eindigen op de 2de plaats binnen hun categorie, achter een krachtige Range Rover V8. Het jaar daarop werpen ze zich opnieuw in het avontuur aan boord van een ‘4l’, aangedreven door een Renault 5 Alpine-motor van bijna 140 pk sterk. Ze eindigen de wedstrijd op de 3de plaats, waarmee ze aantonen dat in 1980 de amateurs zich nog konden meten met de officiële teams. Uiteindelijk slagen de gebroeders Marreau er in 1982 in Parijs-Dakar te winnen aan boord van een Renault 20 turbo 4×4.

40.000 km in een Renault 4
In 1965 vertrekken 4 jonge vrouwen op veroveringstocht van een continent: 40.000 km tussen Ushuaia in Vuurland en Anchorage in Alaska, ofwel, de volledige lengte van het Amerikaanse continent. Een uitzonderlijke expeditie die 4 en een halve maand zou duren.

4L-Trophy: de “4L”-raid van de 21ste eeuw
Deze raid, die sinds 1998 wordt georganiseerd, brengt zo’n 1200 studententeams samen tijdens een navigatieproef van 6000 km die hen van Parijs tot het zuiden van Marokko brengt. Het enorme succes van de Trophy bij jongeren is het levende bewijs dat “mamy” Renault 4 nog mooie dagen in het vooruitzicht heeft liggen!