Categorieรซn
Renault Actueel Renault Agriculture

Renault Agriculture in bedrijf

Gisteren waren we te gast bij landbouwmechanisatiebedrijf Dijkstra & Langeweg in Rutten. Het bedrijf is momenteel dealer van het merk Claas, een Duitse tractorfabrikant, maar niet zo heel lang geleden was de fabriek, die bij Le Mans in Frankrijk staat, een onderdeel van Renault.

Gastheer Ferdinand Dijkstra begint zijn verhaal over de geschiedenis van zijn bedrijf, het merk Claas en vooral over Renault Agriculture waarvan het bedrijf dealer was.

Een beknopte geschiedenis van Renault Agriculture:

Sinds 1919 bouwde Renault tractoren. Het eerste type was een Renault type GP, gebaseerd op een Caterpillar motor en uitgevoerd met rupsbanden. Hiervan werden 425 exemplaren gebouwd op รŽle Seguin, de toenmalige productiefaciliteit van Renault in Parijs. De tractoren van Renault zijn vanaf 1940 vrijwel allemaal herkenbaar aan de oranje kleur.

Vanaf 1946 werd een gestandaardiseerde typeaanduiding, bestaande uit een R gevolgd door vier cijfers in gebruik genomen. Het eerste van deze cijfers duidde aan of het ging om een benzinetractor (3) of een dieseltractor (7) ging. De overige cijfers gaven het chassis- en motortype aan.

In 1950 verhuisde de productie van Renault Agriculture naar een moderne fabriek in Le Mans. Vanaf 1956 werden de tractoren gebouwd in drie verschillende spoorbreedtes, om zo te voldoen aan de eisen van de moderne boer: N (normaal), E (smalspoor) en V (wijnbouw).

De latere Renault tractoren hadden een ongekend luxe uitrusting met onder andere cabinevering, iets dat op de huidige Claas tractoren nog steeds terug te vinden is. In 2004 nam het Duitse Claas een meerderheidsbelang in de tractorfabrikant. Sindsdien worden de tractoren gemaakt onder het merk Claas.

Door met het bezoek aan Dijkstra & Langeweg. Ferdinand had na een uitgebreide lunch gezorgd voor een bezoek aan een klant van zijn bedrijf, bloembollenbedrijf Slootman Claassen in Espel, waar een aantal Renault tractoren nog steeds in gebruik zijn. Een Renault 551, Renault 85-34 TX, Renault 106-54 TL, Renault Ares 550 en Renault Ares 556 worden daar nog dagelijks ingezet voor de diverse werkzaamheden op het bedrijf.

Daarna was het tijd om een bezoek te brengen aan het oude bedrijfspand van Dijkstra in Rutten, waar een aantal klassieke Renault tractoren gestald stond. Mooi om op die manier een kleine indruk te krijgen van wat Renault Agriculture ooit was, en wat het bedrijf gemaakt heeft.

Als kers op de taart kregen we nog de gelegenheid om een ritje te maken in een moderne Claas Arion 530, een moderne en imposante tractor waarbij nog steeds verwijzingen naar Renault Agriculture terug te vinden zijn.

2 reacties op “Renault Agriculture in bedrijf”

Mooi stuk, Ferdinand heeft echt een super collectie ๐Ÿ™‚๐Ÿ™‚ .
Ik ben zelf ook liefhebber van Renault maar nog meer Claas. Daar heb ik zelfs een website over ๐Ÿ˜๐Ÿ˜.

Ik zie een klein foutje in de tekst, Renault, behoorde van 2003 bij de familie Claas. De overnamen is in delen gegaan met procenten door de Dhr Helmut Claas hij is in leeftijd van 92 jaar.

Hoi Jaco,

Bedankt voor je bericht. Ik volg je website al een tijdje! Dank je wel voor het compliment en de verbetering. Ik wil in de toekomst wat meer aandacht schenken aan het Agriculture verleden van Renault, dus wellicht komen we elkaar nog eens tegen! Succes met je website! ๐Ÿ˜Š

Groetjes van Bart

Reacties zijn gesloten.