Alpine A110 GT4, een nieuw hoofdstuk

Sinds de oprichting in 1955 heeft Alpine op het hoogste niveau van de internationale autosport geacteerd om de prestaties en betrouwbaarheid te demonstreren. De bekendste successen van Alpine zijn de overwinning in de 24 uur van Le Mans in 1978 en de titel in het FIA World Rally Championship in 1973. Momenteel is Alpine actief in de LMP2-klasse van het FIA World Endurance Championship (WEC) – waarin het in 2016 de titel pakte – en de Alpine Europe Cup waarbij amateurcoureurs met volledig geprepareerde A110 Cup-racers met elkaar de strijd aangaan.

Met de nieuwe A110 GT4 keert Alpine terug in de raceklasse met toonaangevende autofabrikanten die tegen elkaar racen met op productiemodellen gebaseerde auto’s. De A110 GT4 is krachtiger dan de A110 Cup en voorzien van verbeterde aerodynamica voor meer downforce. Het is de ultieme A110 voor op het circuit.

De A110 GT4 is ontwikkeld door vaste autosportpartner Signatech, die de GT4 ook bouwt en verkoopt. Singatech is tevens verantwoordelijk voor het huidige FIA WEC programma van Alpine en organiseert de A110 Cup-raceklasse. De GT4 is gebaseerd op de productieversie van de A110 en deelt de lichtgewicht aluminium structuur en double-wishbone wielophanging. Verder is het model uitgerust met autosport-specifieke veren en dempers, Brembo-competitieremmen, racebanden, een frontsplitter en achterspoiler voor extra downforce, een sequentiële racetransmissie en een flink opgewaardeerde 1,8-liter turbomotor. Een veiligheidskooi, brandblusser en racestoel zijn uiteraard aanwezig om aan de reglementen te voldoen.

Een klein aantal A110 GT4’s zal in de tweede helft van 2018 tijdens verschillende evenementen te zien zijn, voordat het model op grotere schaal in productie gaat voor het 2019 race-seizoen. Alle A110 GT4’s worden geleverd aan klantenteams met fabrieksondersteuning van Signatech. Bovendien is het mogelijkheid om een A110 Cup naar GT4-specificatie te upgraden. Zo kan de auto bijvoorbeeld ‘meegroeien’ met het raceteam of de coureur. Met het gebruik van zeer lichte banden en een gewicht-vermogensverhouding van 3,2 kg/pk – de maximale toegestane verhouding in de GT4-klasse – is de Alpine A110 bij uitstek geschikt voor deze raceklasse. De A110 GT4 komt in aanmerking voor de SRO European GT4 Series, de internationale Creventic 24 Hour-series en allerlei eenmalige races waaronder de 24 uur van Spa.

Michael van der Sande, directeur van Alpine, zegt: “Alpine is groot geworden door te concurreren met andere autofabrikanten. De nieuwe A110 GT4 van Signatech brengt ons terug op dat niveau. Ik ben ervan overtuigd dat de auto competitief zal zijn. Wij hebben de ambitie om races en kampioenschappen te winnen. Amateurcoureurs kunnen met ons racen in de Alpine Cup, dat wordt gekenmerkt door de aangename en ontspannen sfeer, en kunnen daarna hun auto upgraden om deel te nemen aan de zeer competitieve GT4-raceklasse.”

Philippe Sinault, teamdirecteur van Signatech, voegt hieraan toe: “Sinds 1990 heeft Signatech deelgenomen aan verschillende internationale raceklassen met single-seaters en lange-afstandsracers. Al onze ervaring werd toegepast voor de ontwikkeling van de A110 GT4 om een zeer concurrerende raceauto te creëren. Sinds de samenwerking met Alpine in het FIA World Endurance Championship hebben we op drie continenten races gewonnen. In 2016 wonnen we zelfs de 24 uur van Le Mans in de LMP2-klasse. We verheugen ons op net zo veel succes met Alpine in de GT4-klasse.”