Categorieën
Renault Actueel

Alpine A106

Deze prachtige auto die gelanceerd werd in 1955 is het eerste model met de merknaam Alpine en heeft reeds de genen in zich die het merk uit Dieppe zijn faam zullen bezorgen.

Als zoon van de Renaultdealer in Dieppe (die hij ook opvolgt, waardoor hij de jongste dealer wordt in Frankrijk) stapt Jean Rédélé in 1950 in de autosport. Hij rijgt de schitterende resultaten en klassezeges aan elkaar in prestigieuze wedstrijden als de Rally van Monte Carlo, de Mille Miglia, de Tour de France Automobile, en de beruchte Luik-Rome-Luik.<!–more–>

Hij behaalt die successen in een Renault 4CV maar Jean Rédélé wil nog verder gaan: hij droomt ervan Frankrijk een kleine sportwagen te geven die enkel gebruikmaakt van standaardcomponenten. Jean Rédélé ontwikkelt eerst twee “Renault Spéciales”, getekend door Michelotti en met een koetswerk gebouwd door Allemano. Maar het is met de hulp van de gebroeders Chappe, koetswerkbouwers uit Saint-Maur die dan al vertrouwd zijn met de kunststoftechnieken, dat de Alpine A106 ontstaat. Hij krijgt een sierlijk koetswerk van polyester op een onderstel van de Renault 4CV. De naam van de auto verwijst naar het typenummer (106) van de 4CV waarmee Jean Rédélé succes behaalde in het Critérium des Alpes.

Op 25 juni 1955 wordt de Société des Automobiles Alpine opgericht.

Op 6 oktober van datzelfde jaar volgt de officiële lancering van het merk Alpine en wordt naar aanleiding van het Autosalon van Parijs de A106 onthuld. Tussen 1955 en 1959 worden van het model, het eerste in de legendarische geschiedenis van Alpine, 251 exemplaren gebouwd.