R.S. 2027 Vision: met 50 jaar Renault Formule 1-expertise op naar de toekomst

Terwijl Renault zich opmaakt voor de viering van het 40-jarige jubileum in de Formule 1 in 2017, toont de R.S. 2027 Vision de toekomst van Formule 1 bij 50 jaar. De conceptcar is ontworpen door het designteam van Renault onder leiding van Laurens van den Acker, Senior Vice-President Corporate Design, in samenwerking met Renault Sport Racing. Behalve alle essentiële onderdelen van een Formule 1-auto is het model ook voorzien van onmiskenbare Renault en Renault Sport details, inclusief de logo’s van beide merknamen.

 • De R.S. 2027 Vision concept bezit enkele kenmerken van de eerste F1-auto van Renault – de RS01 uit 1977 – waaronder de V6 turbomotor, de achtervleugel en de kleurstelling.
 • Net als de Renault Espace F1 van mid-jaren negentig is de R.S. 2027 Vision uitgevoerd in de traditionele geel-zwarte kleurstelling van Renault Sport. In dit geval wordt de visuele aantrekkingskracht versterkt door de metallic afwerking. De gele delen vallen op door het bladgouden effect en versterken de kwalitatief hoogwaardige uitstraling, technische bekwaamheid en high-performance karakter van de F1-auto.

De R.S. 2027 Vision is niet alleen een eerbetoon aan veertig jaar succes en innovatie in de Formule 1, maar onderstreept ook de sterke betrokkenheid van Renault bij de toekomst van Formule 1.

 • Het laat zien dat de passie van het merk ook terugkomt in de autosportactiviteiten, wat resulteert in de ontwikkeling van belangrijke technische innovaties.
 • Deze technologie – met name de specifieke designelementen – zijn duidelijk zichtbaar in het concept.
 • De R.S. 2027 Vision is in z’n geheel ontworpen om de prestaties te optimaliseren en de entertainmentwaarde van de Formule 1 te verhogen.

In de designstrategie van Renault vertegenwoordigt de R.S. 2027 Vision het onderdeel ‘Play’.

“Het samensmelting van creatieve energie en technische expertise van de designteams van Renault en Renault Sport Racing hebben geresulteerd in een visionaire, realistische en unieke R.S. 2027 Vision conceptauto: een Formule 1-oefening die de mens centraal stelt en de toekomstvisie van Renault op F1 gebied vertegenwoordigt.”
Stéphane Janin – Director Concept Car Design

Veiligheid – een van de kernpunten van Groupe Renault – heeft in de Formule 1 onveranderd prioriteit in 2027. Diverse maatregelen zijn genomen ter verbetering van de veiligheid voor alle betrokkenen, met name de coureurs.

 • De F1-auto’s zijn voorzien van autonome rijfuncties die geactiveerd worden bij race-incidenten (safetycar, virtuel safetycar, gele vlag, etc). In dit soort situaties worden de geldende regels en beperkingen (inhaalverbod, snelheidsbeperking, etc) automatisch uitgevoerd door de auto, waarmee het risico van verdere ongevallen worden geminimaliseerd en de veiligheid van marshals wordt geoptimaliseerd.
 • De gesloten cockpit beschermt de coureur van rondvliegend vuil, rubber en andere mogelijke objecten. De aerodynamische kap is gemaakt van polycarbonaat, die ultrasterk en bestand is tegen schokken en vlammen.
 • De kap is voorzien van twee titanium rolbeugels die in milliseconden uitschuiven mocht de auto ondersteboven komen te liggen, zodat er ruimte is voor de coureur om te ontsnappen.
 • Deze features zijn specifiek ontworpen zodat de coureur op eigen kracht kan uitstappen als de auto over de kop geslagen is, zonder dat op hulpdiensten of marshals hoeft te worden gewacht.

Veiligheid is ook gewaarborgd door het ultra-connected karakter van Formule 1-auto’s – met steeds meer overeenkomsten met de productieauto’s van Renault. Deze functies wisselen continu real-time informatie uit tijdens de race.

 • Vehicle-to-vehicle (V2V) communicatie met alle F1-bolides in de race, zodat de coureurs exact weten waar de andere auto’s rijden. Deze informatie wordt gebruikt voor het Collision Warning-systeem, waarmee coureurs in de pitstraat worden gewaarschuwd voor andere auto’s die met hoge snelheid naderen.
 • Vehicle-to-Everything (V2X) communicatie via het beeldscherm op het stuurwiel, inclusief instructies van de raceleider zoals gele en blauwe vlag. Er is een directe link met de marshals in het deel van de baan waar elke auto rijdt.

In de 2027-visie van Renault focust de Formule 1 zich ook op duurzame technologie en systemen om de impact op het milieu verder terug te dringen.

 • De ontwikkeling van onderdelen voor een Formule 1-auto zijn minder tijdrovend dankzij 3D-printtechniek. De R.S. 2027 Vision profiteert van die techniek, evenals de Renault Trezor die in 2016 op de Autosalon van Parijs debuteerde en de nieuwe designstrategie van Renault inluidde.
 • De nieuwe materialen die voor de 3D-geprinte onderdelen gebruikt worden, zijn beter recyclebaar dan veel andere composietmaterialen die voorheen werden toegepast.

Deze maatregelen maken de Formule 1-auto’s veiliger en milieuvriendelijker, met behoud van het kenmerkende DNA van F1-auto’s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *